Sunday, November 29, 2009

MY SMAC 2009- be apart of it!!


Bi iznillah.. Muslim Youth Smart Camp 2009 [MY SMAC '09] akan menjengah tidak lama lagi! MY SMAC merupakan program tahunan di bawah Muslim Youth Concern [MY Concern]- sebuah NGO yang bertapak di Melaka. Program ini mensasarkan para peserta dari kalangan adik-adik lepasan SPM atau STPM yang bakal melangkah ke alam universitas tidak lama lagi.


Objektifnya??
  • Menyedarkan para peserta terhadap kewajipan serta tanggungjawab mereka sebagai seorang yang terpelajar untuk cemerlang dalam akademik dan hubungan kemasyarakatan.
  • Merapatkan hubungan antara para peserta serta mengeratkan hubungan silaturrahim antara mereka dan masyarakat luar.
  • Memberi penerapan kemahiran generik kepada setiap peserta khususnya kemahiran komunikasi, bekerja dalam kumpulan, penyelesaian masalah serta etika dalam mengharungi dengan arus kemodenan.
Persiapan sedang rancak dijalankan, namun dana yang berada di dalam tangan kami masih belum mencukupi, memandangkan penggerak utama program ini terdiri daripada mahasiswa mahasiswi yang majoritinya masih belum punya income sendiri. Maka, dengan ini, saya mewakili penganjur program sangat mengalu-alukan mana-mana individu mahupun pertubuhan yang mahu mendapatkan 'saham akhirat' untuk menghulurkan sumbangan kewangan ataupun barangan bagi menjayakan program ini.

Ayuh sama-sama kita hulurkan sumbangan (tenaga, fikiran, masa mahupun material) sebagai sekelumit usaha kita dalam melahirkan generasi muda pewaris agama yang hidup teguh berpaksikan ISLAM!

p/s: Sudi memberikan infaq? Boleh hubungi saya selaku wakil penganjur. Jazakumullahu khairan.. :)

~Eidul Adha 1430H: ayuh kita maknakan erti pengorbanan dalam tindak-tanduk kita...




Interesting & Heart-touching...


Salam Eidul Adha..

Just wanted to share a video clip which I managed to download a few days back. From Maher Zain- "Palestine Will Be Free".

Looking at the little girl in this clip really touched my heart. It made me reflect myself- have I done enough for Palestine??



May Allah open our hearts.. all the Muslims around the globe, to unite for the freedom of Palestine.. for the glory of Islam! Bi iznillah.. Palestine, tomorrow will be free.


video

Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high
Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye
What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free




~Eidul Adha 1430H: Ayuh maknakan erti pengorbanan dalam tindak-tanduk kita

Monday, November 23, 2009

It's finally over..!



Semester 1 of the year 2009/2010 is finally over! Gembiranya... 22 nov 2009, kembali menjejak kaki ke rumah tercinta.

The hard times...

Frankly speaking, this semester has been a really tough one for me! Taking 8 subjects... with all the assignments, tests and so on.. and at the same time, trying my best to serve as the Assistant Secretary of Ma'ruf Club, I did have hard times in fulfilling my responsibilities. At times, I admit that I just wanted to give up and surrender..

Yet, I can't deny that throughout this semester, and throughout the 2008/09 tenureship of being the exco of MC, I really really really learned a lot. I am optimistic, saya percaya dengan seyakin-yakinnya, bahawa inilah caranya Allah nak mentarbiyyah dan mendidik saya, supaya menjadi seorang hamba yang lebih baik dan dekat padaNya.

The Lessons...

1. Be Strong!!

It's never wrong to cry when your feeling down. As long as you know when to stop crying, and when to get back on your feet!

Saya sangat suka lirik lagu Maher Zain... "When you lose your way, to Allah you should turn.. as He Promises He will always be there..". At times, ada masalah2 yg bila kita luah kat kawan baik kita sekalipun, kawan kita tak dapat bantu buat apa2 pun, melainkan mendengar, bersimpati & bagi motivasi. That's why we should always turn to Allah, coz He is the Most Powerful, the Most Merciful. Minta padanya agar kita dikuatkan, dan ditunjukkan jalan. Kadang2 penyelesaian yg Allah datangkan pada kita dr jalan yg kita tak terduga pun..

Bilamana berdepan dengan masalah, kita perlu optimis- tiada penyakit yg tiada ubat, tiada masalah yg tiada penyelesaian! Bersangka baiklah dengan Allah, percaya dengan seyakin-yakinnya, bahawa setiap yg terjadi, pasti ada hikmah di sebaliknya. Sekalipun mungkin kadang2 kita tak tau pun apa hikmahnya. Because Allah never creates anything for nothing! Paling kurang pun, perkara yang kita rasakan pahit itu, akan jadi pengajaran atau panduan buat kita, supaya tak ulang lagi benda yang sama in the future. It's just that we have to learn it through the hard way...


2. Sentiasa cabar diri!

Cabar diri?? Yes! Sentiasa cabar diri sendiri, untuk jadi lebih baik dari sebelumnya. Saya berada dalam barisan kepimpinan MC selama dua tahun berturut2... saya percaya itu bukan kerana saya seorang yg hebat, yang melayakkan saya untuk duduk di barisan kepimpinan.. namun saya melihat ianya sebagai satu proses pentarbiyyahan dari Allah buat diri saya. Mungkin saya lebih banyak belajar bila saya menjadi pimpinan.


Saya merasakan terlalu banyak kelemahan yang ada pada diri saya selaku seorang pimpinan. Kerana itu, saya mencabar diri saya untuk melakukan benda2 baru untuk improve diri. For instance, dua tahun lepas, saya merupakan seorang yang sangat diam dlm sesi2 meeting exco. Mungkin kerana low self confidence. Seharusnya, sebagai seorang pimpinan, bahkan sebagai ahli pun, dalam mana2 meeting atau sesi brainstorming, kita harus sedar bahawa kita punya amanah utk contribute dr sudut idea, bagi mematangkan keputusan yg akan dicapai. Kadang2 benda yg kita terfikir tu, org lain tak terfikir pun. Dat's why we have to speak. Letak ke tepi, "idea aku cam tak logik je..", atau "segan lah, org len sume hebat2"... Cakap je! Boleh jadi benda yg kita rasa kecil tu mampu spark fikiran org lain utk dapat idea yg lebih hebat. At least kita dah bantu spark something big, even though the big ideas tak datang dari kita pun.. So, utk improve diri dari sudut bercakap, saya cabar diri utk cakap dalam setiap meeting, at least once. And saya cuba tidak menolak pelawaan utk jadi Master of Ceremony dalam program2. Hari ni, saya bukanlah sorang yg hebat bercakap pun, but at least i've improved one aspect of myself. :)

So, cabarlah diri! Break down the barriers!!


3. F.R.I.E.N.D.S (Ukhuwwah)

I am really, truly grateful that Allah gave me strength.. by giving me my friends.. sahabat fillah yang tak pernah jemu membantu & memberi semangat serta tunjuk ajar sepanjang mengemudi bahtera MC. Bagi sesetengah orang, mungkin ada yang berpendapat bahawa ukhuwwah bukanlah perkara dasar yang penting bilamana kita masih ada agenda yang lebih besar yang perlu difikirkan, untuk mendaulatkan Islam di bumi Allah ini. "Buang masa nak fikirkan benda2 ukhuwwah nie.. baik fokus pada benda lain yang lagi penting".

Namun bagi saya, saya merasa cukup kuat dengan adanya sahabat2 di sekeliling saya... Kadang2 bukanlah dapat membantu pun, tapi cukup dengan merasakan ada sahabat, yang setia di sisi & memberi kata2 semangat.. membuat saya kembali kuat & termotivasi. Bila rasa down, melihat senyuman sahabat2 dalam meeting pun dah cukup untuk menghilangkan rasa sesak dan susah hati. Seperti yang dinukilkan Mustafa Masyhurdalam bukunya "Bekalan di Jalan Dakwah".. ukhuwwah/ persahabatan merupakan antara bekalan yang menjadi penguat bagi seorang da'ie dalam merealisasikan agenda dakwah.


Untuk itu, from the bottom of my heart, i wish to thank my friends, sahabat2 seperjuangan saya yang sentiasa mendorong saya untuk melakukan yang terbaik! Buat sahabat2 Main Board MC, Mr Presiden- Faridzul, and Mrs VP- Puan Nurul yang kedua2nya telah menjadi tulang belakang & peneraju utama MC, terima kasih atas dorongan and tunjuk ajar, it was a great pleasure to have been working with you two! Buat boss saya, Mr Secretary General- Encik Amin, my deepest appreciation for your understanding and patience throughout the period we've been working together. Dan dua lagi orang kuat MB- Encik Zaki Sukery and Encik Suffian At-Thauri yang melengkapkan & menguatkan lagi team MB MC! Tak lupa juga untuk ahli2 presidential & barisan pimpinan sekretariat- Izzatie, Hafiz, Aisyah, Nabilah, U.Syuhadak, Tamim, Jie, Giah, U.Ahmad, Kimi, Faz, Busra, Huzaifah, Maziyah, Fakhhrul Zaki, Qayah, Ridhuan, Shahidat, Hafreez, Kak Ida, Cg Hilmi, Suraya, Mun'em, Sulia, Rauf & Paji. Jazakumullahu khairal-jaza'..


And special thanx to my classmates who have been ever-willing to help me throughout the hectic 4th year of being an AIKOLian...huuu. To Sulia, Amnani, Khadijah, Hanis and Arina- thanx for always being there for me. Our six years of friendship would definitely never fade away. Best wishes for ur future undertaking... may Allah guide us through our journey of life. :)

The Holidays...

Rata-rata, sekarang adalah masanya para mahasiswa & mahasiswi bercuti. Hmm.. cuti? Ada ke istilah cuti dalam kamus hidup seorang daie?? Cuti dari kelas2 akademik.. mungkin ya. Cuti dari kerja2 Islam? Never!


Manfaatkan masa cuti sebaiknya.. buatlah apa pun.. janji jangan biarkan sehari berlalu tanpa buat kerja Islam! (Penegasan buat diri sendiri nie..) ^_^


"look forward..life is so full of wonders!"